Per què hem d’afegir més canyella als nostres plats?

¿Por qué hemos de añadir más canela a nuestros platos?

 

10 de maig 2020

Una carta recent a l’editor de la Revista “Nutrición Clínica y Dietética Comunitaria” ens ho recorda...

Molt s’ha utilitzat el concepte de fitoteràpia per parlar de les propietats que certes plantes tenen en la prevenció i tractament dels factors de risc de síndrome metabòlica (alteracions que augmenten la probabilitat de que es pugui desenvolupar una diabetis 2 i/o una malaltia cardiovascular).

Cal sempre recordar que la dieta adequada i l’exercici físic són imprescindibles per la prevenció i que la fitoteràpia pot resultar, també, una alternativa addicional eficaç.

La canyella de Ceilan (Cinnamomum verum J. Presl. Lauraceae) l’obtenim de l’interior de l’escorça de les branques més tendres de l’arbre de Ceilan. És d’un color marró i un gust més suau que la canyella Cassia (Cinnamomum cassia), més fosca i forta de sabor. És una de les espècies més conegudes del món, originària d’Àsia (Sri Lanka i el sud de l’Índia) la primera i de la Xina, la segona.

Ha estat utilitzada per les seves propietats des de fa més de 5000 anys i no va ser fins l’edat mitjana que es va introduir cap a l’oest juntament amb altres noves i exòtiques plantes.
La canyella és utilitzada a la cuina pel seu aroma, sabor agradables i una peculiar dolçor que permet substituir el sucre refinat per la pols de canyella en dietes hipocalòriques. És un perfecte potenciador del sabor en begudes calentes com el cafè o la xocolata i aromatitzador de licors i refrescos.
En el seu ús culinari s’incorpora mòlta, amb branca o amb infusió.

Una carta a l'editor de la Revista “Nutrición Clínica y Dietética Comunitaria”, acceptada fa breus dies, ens fa un recordatori dels resultats dels estudis en els últims anys sobre la influència de la canyella en la disminució de la glucèmia en dejú, la hemoglobina glicosilada, l’índex de massa corporal, el colesterol total i la resistència a la insulina. Es reconeixen propietats anti-hiperglucèmiques en la canyella de Ceilan. Tanmateix, es reconeix la falta de més investigació a llarg termini per possibles toxicitats i per la necessitat de disposar de resultats concloents.

Nivells de glucosa en sang: 

L’ús de la canyella de forma regular, segons una altra investigació, pot reduir els nivells de triglicèrids y colesterol en la sang després de 40 dies de tractament i una quantitat de 1- 6 grams al dia.

Valors lipídics de referència: 

Sovint, necessitem d’un petit capritx a la dieta que ens regali una sorpresa pel paladar i les espècies, com la canyella, ofereixen aquest toc diferent amb salut.

Sílvia Pellicer Bertrand.

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

-----------------------------------------

 

10 de mayo 2020

¿Por qué hemos de añadir más canela a nuestros platos?

Una reciente carta al editor de la Revista "Nutrición Clínica y Dietética Comunitaria" nos lo recuerda...

Mucho se ha utilizado el concepto de fitoterapia para hablar de las propiedades que ciertas plantas tienen en la prevención y tratamiento de los factores de riesgo de síndrome metabólico (alteraciones que aumentan la probabilidad de poder desarrollar una diabetes 2 y/o una enfermedad cardiovascular ).

Debemos siempre recordar que la dieta adecuada y el ejercicio físico son imprescindibles para la prevención y que la fitoterapia puede resultar, también, una alternativa adicional eficaz.

 

La canela de Ceilán (Cinnamomum verum J. Presl. Lauraceae) la obtenemos del interior de la corteza de las ramas más tiernas del árbol de Ceilán. Es de un color marrón y un gusto más suave que la canela Cassia (Cinnamomum cassia), más oscura y fuerte de sabor. Es una de las especies más conocidas del mundo, originaria de Asia (Sri Lanka y el sur de la India) la primera y de China, la segunda.

Ha sido utilizada por sus propiedades desde hace más de 5000 años y no fue hasta la edad media que se introdujo hacia el oeste junto con otras nuevas y exóticas plantas.

La canela es utilizada en la cocina por su aroma, sabor agradables y una peculiar dulzura que permite sustituir el azúcar refinado por el polvo de canela en dietas hipocalóricas. Es un perfecto potenciador del sabor en bebidas calientes como el café o el chocolate y aromatizador de licores y refrescos. En su uso culinario se incorpora molida, en rama o en infusión.

Una carta al editor de la Revista "Nutrición Clínica y Dietética Comunitaria", aceptada hace breves días, nos recuerda los resultados de los estudios en los últimos años sobre la influencia de la canela en la disminución de la glucemia en ayunas, la hemoglobina glicosilada, el índice de masa corporal, el colesterol total y la resistencia a la insulina. Se reconocen propiedades anti-hiperglucèmiques en la canela de Ceilán. Sin embargo, se reconoce la falta de más investigación a largo plazo para evitar posibles toxicidades y por la necesidad de disponer de resultados concluyentes.

Niveles de glucosa en sangre:

El uso de la canela de forma regular, según otra investigación, puede reducir los niveles de triglicéridos y colesterol en la sangre después de 40 días de tratamiento y una cantidad de 1- 6 gramos al día.

Valores lipídicos de referencia:

A menudo, necesitamos de un pequeño capricho en la dieta que nos regale una sorpresa para el paladar y las especies, como la canela, ofrecen ese toque diferente con salud.

Silvia Pellicer Bertrand.

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

 

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses

Sílvia Pellicer