Entra l'educació nutricional i marxen les dietes miraculoses

Entra la educación nutricional y marchan las dietas milagrosas

bit.ly/2NVw3k6

6 de juliol 2020

Cada vegada que un familiar o un amic em confessen desesperats que estan fent dieta per perdre pes, que compren certs productes de venda en farmàcies (barretes o batuts, substituts d’àpats sencers...) que beuen determinades begudes i que inclús prenen càpsules o pastilles per lluir el biquini o el banyador a l’estiu a la platja; em preocupo de veritat.

Diuen que els plàtans per berenar engreixen i cada tarda es prenen “només un geladet”... no mengen pasta i es fan els ous ferrats amb patates fregides “plat únic” perquè la truita o l’ou dur són avorrits... miren amb ulls crítics les llegums i obliden les meravelloses amanides que poden fer amb elles, combinades amb fruites o hortalisses fresques, pollastre o tonyina... que completen un plat únic saludable i molt saborós.

Què és el que fem tan malament quan estem en una eterna dieta per perdre pes?

Hauria de ser tan fàcil com estar convençut de que menjar de forma equilibrada i variada amb les quantitat adequades segons l’etapa de la vida en la que ens trobem i el nostre estil de vida; és la solució. Hem de tenir present que tot plegat ha d’anar acompanyat d’una activitat física moderada de forma regular i continuada.

Educació nutricional no és menjar de règim, menjar verdura i fruita no és ser vegetarià, és simplement... saber menjar. Aquest és el gran problema actual que ve acompanyat de la ma de la indústria alimentària que tempta al gran públic amb campanyes de publicitat que són tota una enganyifa. Que des de ben petits ens enlluernen amb imatges simpàtiques i cançons enganxadisses per menjar cereals ensucrats gens saludables i altres preparats alimentaris que ens fan més mal que bé.

Estudis científics demostren com “un de cada set fins a un de cada tres nens obesos als EUA podria no haver estat obès sense la publicitat per a menjar no saludable de la televisió. Limitar l’exposició dels nens a la comercialització d’aliments densos en energia podria formar part d’un esforç més ampli per aconseguir que les dietes infantils siguin més saludables”.

Des del sector públic i les seves institucions amb el personal professional s’han de seguir fent campanyes per donar valor i aconseguir fer desitjables aliments que tenen mala fama o que es consideren pot gratificants. S’ha de recordar que no tot el que trobem al supermercat per menjar són aliments! Que alimentar-se de forma saludable amb una dieta equilibrada i variada i amb exercici físic de forma habitual és el millor estil de vida per a arribar a una vellesa amb salut.

La Fundació Espanyola de Nutrició dona veu a ser més conscients de la importància real d’una bona educació nutricional des de la infància i a tenir una societat amb adults sans i responsables de la seva pròpia salut. Són els adults que ensenyen a menjar a casa amb el seu exemple i escullen els aliments pels seus fills. No hi ha infants llepafils, prefereixo dir que hi ha falta d’educació nutricional. Per aquest motiu... EDUCACIÓ NUTRICIONAL PER A TOTHOM!

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

-------------------------------------------------

 

6 de julio 2020

Cada vez que un familiar o un amigo me confiesan desesperados que están haciendo dieta para perder peso, que compran ciertos productos de venta en farmacias (barritas o batidos, sustitutos de comidas enteras...) que beben determinadas bebidas y que incluso toman cápsulas o pastillas para lucir el bikini o el bañador en verano en la playa; me preocupo de verdad.

Dicen que los plátanos para merendar engordan y cada tarde se toman "sólo un heladito"... no comen pasta y se hacen huevos fritos con patatas fritas "plato único" porque la tortilla o el huevo duro son aburridos... miran con ojos críticos a las legumbres y olvidan las maravillosas ensaladas que pueden hacerse con ellas, combinadas con frutas u hortalizas frescas, pollo o atún... que completan un plato único saludable y muy sabroso.

¿Qué es lo que hacemos tan mal cuando estamos en una eterna dieta para perder peso?

Debería ser tan fácil como estar convencido de que comer de forma equilibrada y variada con las cantidad adecuadas según la etapa de la vida en la que nos encontremos y nuestro estilo de vida; es la solución. Debemos tener presente que todo ello debe ir acompañado de una actividad física moderada de forma regular y continuada.

Educación nutricional no es comer de régimen, comer verduras y frutas no es ser vegetariano, es simplemente... saber comer. Este es el gran problema actual que viene acompañado de la mano de la industria alimentaria que tienta al gran público con campañas de publicidad que son puro engaño. Que desde bien pequeños nos deslumbran con imágenes simpáticas y canciones pegadizas para comer cereales azucarados nada saludables y otros preparados alimenticios que nos hacen más daño que bien.

Estudios científicos demuestran como "uno de cada siete hasta uno de cada tres niños obesos en EEUU podría no haber sido obeso sin la publicidad para comida no saludable de la televisión. Limitar la exposición de los niños a la comercialización de alimentos densos en energía podría formar parte de un esfuerzo más amplio para conseguir que las dietas infantiles sean más saludables ".

Desde el sector público y sus instituciones con el personal profesional deben seguir haciendo campañas para dar valor y conseguir hacer deseables alimentos que tienen mala fama o que se consideran poco gratificantes. Debemos recordar que no todo lo que encontramos en el supermercado para comer son alimentos! Que alimentarse de forma saludable con una dieta equilibrada y variada y con ejercicio físico de forma habitual es el mejor estilo de vida para llegar a la vejez con salud.

La Fundación Española de Nutrición da voz a ser más conscientes de la importancia real de una buena educación nutricional desde la infancia y a tener una sociedad con adultos sanos y responsables de su propia salud. Son los adultos que enseñan a comer en casa con su ejemplo y eligen los alimentos para sus hijos. No hay niños tiquismiquis, prefiero decir que hay falta de educación nutricional. Por este motivo... EDUCACIÓN NUTRICIONAL PARA TODOS!

Silvia Pellicer Bertrand

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses

Sílvia Pellicer