Menjar preparat

Comida preparada

22 d'octubre 2020

Moltes són les situacions en que decidim anar a comprar menjar preparat; pot ser per comoditat, per falta de temps, per capritx, perquè al obrir la nevera ens adonem de que no hi tenim a dins el que esperàvem...

La qüestió és que s’han de seguir una sèrie de normes d'higiene per a l'elaboració, distribució i comerç de menjars preparats, amb les que no estem del tot familiaritzats o bé desconeixem la seva existència.

Què és el menjar preparat?

La definició de menjar preparat és “l’elaboració culinària resultat de la preparació en cru o del procés de cuina o precuina, d’un o diversos productes alimentaris d’origen animal o vegetal, amb l’addició d’altres substàncies autoritzades o sense i, si s’escau, condimentada. Es pot presentar envasada o no i disposada per al consum, directament, o bé després d’un escalfament o tractament culinari addicional”.

Tots tenim una botigueta, un bar o un restaurant de referència al barri o inclús més lluny que, de tant en tant, ens “crida” per gaudir de certs menjars preparats que només saben fer ells, amb tota la nostra confiança.

Però... quins són els requisits normatius més importants d’aquests menjars?

https://bit.ly/3dStf3l

Requisits dels menjars preparats

Les matèries primeres, els productes intermedis i els productes acabats necessaris per l’elaboració dels menjars han de mantenir unes condicions que evitin qualsevol possible deteriorament o contaminació.

-  Les preparacions prèvies s’han de fer en un espai reservat per aquesta finalitat i si no és possible, cal evitar contaminacions creuades al elaborar els menjars.

-  La descongelació s’ha de fer, principalment, en refrigeració i si cal, mantenir-ho refrigerat a la temperatura adequada, un temps determinat (per evitar la proliferació de microorganismes patògens o toxines).

-  Els aliments o menjars preparats no es poden re-congelar un cop descongelats.

-  Elaborar els menjars preparats amb la menor antelació possible al moment del seu consum, llevat dels que hagin de ser congelats o refrigerats.

-  Els menjars preparats han de ser conservats a una temperatura regulada.

-  Els additius utilitzats en l’elaboració de menjars preparats s’han d’ajustar a la normativa.

-  Els menjars preparats han de complir les normes microbiològiques.

https://bit.ly/37rPfRq

Condicions de l’emmagatzemament, conservació, transport i venda.

En referència a les temperatures:

“Les temperatures d’emmagatzemament, conservació, transport, venda i, si s’escau, servei dels menjars preparats conservats a temperatura regulada són les següents:

a) Menjars congelats a menys o igual a -18º C

b) Menjars refrigerats amb un període de durada inferior a 24 hores a menys o igual a 8º C

c) Menjars refrigerats amb un període de durada superior a 24 hores a menys o igual a 4º C 

d) Menjars calents a més o igual a 65º C”

“Es permeten períodes limitats no sotmesos al control de temperatura durant la manipulació, l’elaboració, el transport i el lliurament al consumidor final dels menjars preparats, sempre que sigui compatible amb la seguretat i la salubritat dels aliments i hagin estat verificats per l’autoritat competent”.

En referencia als envasos i els recipients necessaris per emportar-nos a casa les delícies comprades, han d’estar emmagatzemats protegits de possibles contaminacions.

Recollint el més important... tan important és saber quin és el menú a escollir (evitant temptacions excessivament calòriques o desequilibrades), com les normes d’higiene dels menjars preparats que compartim amb els nostres familiars o amics. 

Sílvia Pellicer Bertrand

Ll. Ciències econòmiques i empresarials (UAB)

Màster Universitari de Nutrició i Salut (UOC)

----------------------------------------

 

22 de Octubre 2020

Muchas son las situaciones en que decidimos ir a comprar comida preparada; puede ser por comodidad, por falta de tiempo, por capricho, porque al abrir la nevera nos damos cuenta de que no tenemos lo que esperábamos encontrar dentro...

La cuestión es que se deben seguir una serie de normas de higiene para la elaboración, distribución y comercio de comidas preparadas, con las que no estamos del todo familiarizados o bien desconocemos su existencia.

¿Qué es la comida preparada?

La definición de comida preparada es "la elaboración culinaria resultado de la preparación en crudo o del proceso de cocina o precocina, de uno o varios productos alimenticios de origen animal o vegetal, con la adición de otras sustancias autorizadas o sin y, en su caso, condimentada. Se puede presentar envasada o no y dispuesta para el consumo, directamente, o bien después de un calentamiento o tratamiento culinario adicional ".

Todos tenemos una tienda, un bar o un restaurante de referencia en el barrio o más lejos que, de vez en cuando, nos "llama" para disfrutar de ciertas comidas preparadas que sólo saben hacer ellos, con toda nuestra confianza.

Pero... ¿cuáles son los requisitos normativos más importantes de estas comidas?

Requisitos de las comidas preparadas.

Las materias primas, los productos intermedios y los productos acabados necesarios para la elaboración de las comidas deben mantener unas condiciones que eviten cualquier posible deterioro o contaminación.

-  Las preparaciones previas deben realizarse en un espacio reservado para tal fin y si no es posible, hay que evitar contaminaciones cruzadas al elaborar las comidas.

-  La descongelación debe hacerse, principalmente, en refrigeración y si es necesario, mantenerlo refrigerado a la temperatura adecuada, un tiempo determinado (para evitar la proliferación de microorganismos patógenos o toxinas).

-  Los alimentos o comidas preparadas no se pueden re-congelar una vez descongelados.

-  Elaborar las comidas preparadas con la menor antelación posible al momento de su consumo, salvo los que tengan que ser congelados o refrigerados.

-  Los comidas preparadas deben ser conservados a una temperatura regulada.

-  Los aditivos utilizados en la elaboración de comidas preparadas se ajustarán a la normativa.

-  Los comidas preparadas cumplirán las normas microbiológicas.

https://bit.ly/2FQE0Xj

Condiciones del almacenamiento, conservación, transporte y venta.

En referencia a las temperaturas:

"Las temperaturas de almacenamiento, conservación, transporte, venta y, en su caso, servicio de comidas preparadas conservados a temperatura regulada son las siguientes:

a) Comidas congeladas a menos o igual a -18º C

b) Comidas refrigeradas con un período de duración inferior a 24 horas a menos o igual a 8º C

c) Comidas refrigeradas con un período de duración superior a 24 horas a menos o igual a 4º C

d) Comidas calientes a más o igual a 65º C "

"Se permiten períodos limitados no sometidos al control de temperatura durante la manipulación, elaboración, el transporte y la entrega al consumidor final de las comidas preparadas, siempre que sea compatible con la seguridad y la salubridad de los alimentos y hayan sido verificados por la autoridad competente".

En referencia a los envases y recipientes necesarios para llevarnos a casa las delicias compradas, deben estar almacenados protegidos de posibles contaminaciones.

Recogiendo lo más importante... tan importante es saber cuál es el menú a elegir (evitando tentaciones excesivamente calóricas o desequilibradas), como las normas de higiene de las comidas preparadas que compartimos con nuestros familiares o amigos.

Silvia Pellicer Bertrand

L. Ciencias económicas y empresariales (UAB)

Máster Universitario de Nutrición y Salud (UOC)

Els millors moments estan fets d'aquelles petites coses...

Sílvia Pellicer